زمان مطالعه: 8 دقیقه
تاریخ ماه رمضان

تاریخ ماه رمضان

رمضان ماهیست که خدا از خزانه موهبت و الطاف بی‌کران خود بر ما منت می‌گذارد تا بتوانیم از این ماه پر برکت و پر فضیلت بهره ببریم.

تاریخ ماه رمضان 1403

ماه رمضان

شروع ماه رمضان ۱۴۰۳ در تقویم هجری شمسی برابر با روز سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲

ماه رمضان در تقویم میلادی برابر است با ۱۲ مارس ۲۰۲۴

در تقویم قمری  ۱ رمضان ۱۴۴۵

نکته مهم: تاریخ ماه رمضان امسال با سال‌های قبل متفاوت شده به طوری که شروع ماه رمضان ۱۴۰۳ در سال ۱۴۰۲ می‌باشد.

عید فطر سال 1403 کی است؟

عید سعید فطر 1403 روز چهارشنبه 22 فروردین مصادف با اول شوال، عید سعید فطر اعلام شده است. 23 فروردین یعنی دوم شوال نیز به مناسبت عید سعید فطر تعطیل است.

معرفی ماه رمضان 

رمضان در دین مبین اسلام یک مناسبت مذهبی است که در طول نهمین ماه قمری، رخ می‌دهد. کتاب قرآن کریم در این ماه بر پیامبر اسلام (ص) فرود آمده‌ است. در قرآن مستقیماً آمده است که کسانی که ایمان آورده‌اند در این ماه روزه بگیرند.

ماه رمضان 1403
ماه رمضان 1403
  • واژه رمضان: رمضان واژه‌ای عربی است که از سه حرف اصلی «رم‌ض» تشکیل شده‌ است. الرمض در لغت به معنای گرمای شدید، زمین سوزان، کوتاه‌بودن و جیره‌ است.
  • بزرگی رمضان: این ماه به عنوان خجسته‌ترین و بهترین ماه در اسلام شناخته می‌شود. از این ماه به عنوان ماه میهمانی خدا نیز نام برده می‌شود.
  • حدیثی نیز در این زمینه از پیامبر اسلام (ص) نقل شده‌ است: "ماه رجب ماه خدا، ماه شعبان ماه من و اهل بیتم و ماه رمضان ماه مسلمانان است".
  • شب قدر (شبی که قرآن در آن شب بر پیامبر اسلام نازل شده است) نیز بنا بر روایات در یکی از سه شب نوزدهم، بیست‌ و یکم یا بیست‌ و سوم این ماه واقع شده است.
  • رمضان با شروع ماه شوال پایان می‌پذیرد.
  • در روز اول شوال نیز عید فطر برای جشن یک ماه روزه‌داری مسلمانان برپا می‌شود.

اوقات شرعی در ماه رمضان

اوقات شرعی در ماه مبارک رمضان بیشتر مورد توجه همگان قرار می‌گیرد. هر شهر زمان دقیق و مخصوص اذان خود را دارد و ممکن است یک دقیقه تا چند دقیقه با سایر شهرها اختلاف داشته باشد. در ماه رمضان، تک تک شهرها باید طبق لحظه دقیق اذان برای سحری و افطار کردن اقدام کنند. با کلیک بر روی دکمه زیر، می‌توان از لحظه دقیق اذان شهرهای تهران و سایر استان‌ها آگاهی پیدا کنید:

مشاهده اوقات شرعی تهران و سایر استانها

بیداری وقت سحر در ماه رمضان

زمان قبل از سپیده دم را سحر می‌گویند که با اذان صبح به پایان می‌رسد. زمان سحر بهترین زمان برای دعا و نیایش است. همچنین معمولاً در این اوقات شریف سحری خورده می‌شود. هر چند افرادی هم هستند که عادت به خوردن سحری ندارند اما به دلیل ارزشمند بودن اوقات سحر حتماً بیدار می‌شوند و به دعا و مناجات می‌پردازند. خواندن دعای سحر یکی از بهترین اعمال در این لحظات است.

وقت افطار در ماه رمضان

وقت افطار رمضان دقیقاً با شروع اذان مغرب آغاز می‌شود. البته هر مکان، زمان دقیق اذان و وقت افطار مخصوص خود را دارد که خوشبختانه از طریق شبکه‌های تلویزیون به صورت زیرنویس لحظه دقیق اذان مغرب و افطار برای هر شهر اعلام می‌شود. شبکه‌های استانی هم با جزئیات دقیق‌تری وقت افطار و اذان مغرب هر شهر خود را زیرنویس می‌کنند. هنگام افطار حواستان به زمان دقیق اذان مغرب محل سکونتتان باشد.

دعای روزهای ماه رمضان

ماه رمضان برای هر روزش یک دعای خاص دارد. از روز یکم گرفته تا روز سی‌ام. بهتر است در هر روز ماه رمضان، دعای مخصوص آن را خواند. دعاهای روزانه ماه رمضان بسیار کوتاه و زیبا و دلنشین هستند و به راحتی و در فرصت بسیار اندکی می‌توانید از ابتدا تا آخرین روز ماه رمضان از فضائل آن‌ها استفاده کنید. در بخش زیر، مجموعه کاملی از دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان را برای شما عزیزان گردآوری کرده‌ایم. برای دیدن این دعاهای روزانه روی لینک زیر کلیک کنید.

دعای روزهای ماه مبارک رمضان

رمضان در قرآن

شَهْرُ رَمَضَانَ اَلَّذی أُنْزلَ فِیهِ الْقُرْءَانُ هُدیً لِّلنَّاس وَ بَیِّنَتٍ مِنَ الْهُدَی وَ الْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْکُمْ الْشَّهْرَ فَلْیَصُمْهُ وَ مَنْ کَانَ مَرِیْضاً أَوْ عَلَی سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَیَّامٍ أُخَرَ یُرِیدُ اللَّهُ بکُمُ الْیُسْرَ وَ لاَ یُرِیدُ بکُمُ الْعُسْرَ وَ لِتُکْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَ لِتُکَبّرُواْ اللَّهَ عَلَی مَا هَدَیکُمْ وَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ.
«سوره بقره آیه 185»

ماه رمضان، ماهی است که قرآن در آن نازل شده است [و قرآن کتابی است که] هدایتگر مردم همراه با دلائل روشنِ هدایت و وسیله تشخیص حقّ از باطل است. پس هر کس از شما که این ماه را دریابد باید روزه بگیرد و آن کس که بیمار یا در سفر باشد، روزهای دیگری را به همان تعداد روزه بگیرد. خداوند برای شما آسانی می‌خواهد و برای شما دشواری نمی‌خواهد. [این قضای روزه] برای آن است که شماره مقرّر روزها را تکمیل کنید و خدا را بر این که شما را هدایت کرده، به بزرگی یاد کنید، باشد که شکرگزار گردید.

اعمال ماه مبارک رمضان

رمضان، ماه مبارک و ماه خدا است. ماهی است پر از اعمال پر فضیلت. حتی خواب مؤمن هم در این ماه دارای برتری است. پس چه بهتر که از تک‌تک روزها و شب‌های آن برای انجام فضائل دینی استفاده کنیم. در بخش زیر اعمال ماه رمضان را برای شما همراهان تهیه کرده‌ایم. برای دیدن اعمال این ماه بر روی لینک زیر کلیک کنید. 

اعمال ماه مبارک رمضان

احکام ماه رمضان 

مهم ترین احکام ماه رمضان مربوط به روزه و نماز است. اما به غیر از این دو، احکام مهم زیاد دیگری هم هستند که حتما باید از آنها اطلاع داشت.

  • روزه: مهمترین پرهیز این ماه روزه است. روزه داران قبل از طلوع تا غروب آفتاب از خوردن و آشامیدن خودداری می‌کنند و سعی می کنند با کنترل خواسته‌های خود تزکیه نفس را تمرین و ملکه کنند. به جز خوردن و آشامیدن، آمیزش جنسی، دروغ گفتن در مورد پیامبر اسلام، فروبردن سر در آب، و رسیدن دود و غبار غلیظ به حلق نیز باعث باطل شدن روزه می‌شود.
  • ختم قرآن: برخی از مسلمانان مقید هستند که در این ماه یک دوره قرآن را از اول تا آخر تلاوت نمایند.

برای آگاهی کامل از احکام ماه مبارک رمضان بر روی لینک زیر کلیک کنید:

احکام ماه مبارک رمضان

فضیلت ماه رمضان

ماه رمضان یکی از پرفضیلت‌ترین ماه‌های خدا است. از لحظه به لحظه آن می‌توان بهترین استفاده را برای طلب بخشش از جانب پروردگار کرد. در این ماه درهای جهنم بر روی بندگان خدا بسته است. خوشا به حال آنان که از تک‌تک روزها و شب‌های ماه رمضان برای نزدیک‌شدن به خدای خود استفاده می‌کنند. 

تفاوت ماه رمضان با دیگر ماه‌ها

به گفته پیامبر اسلام (ص) خواندن یک آیه از قرآن در این ماه مانند یک ختم قرآن است. به گفته امام علی (ع) خواب روزه‌دار عبادت است، سکوتش تسبیح است، دعایش پذیرفته و عملش دو برابر است. همین‌طور در اسلام از رمضان با عنوان «ماه خدا» یاد شده است. از دیگر مزایای این ماه نسبت به ماه‌های دیگر این است که پیامبر اسلام گفته است که در این ماه درهای جهنم به روی مردم بسته و درهای بهشت باز می‌شود. هچنین در روایاتی آمده است که در این ماه شیطان در عرش خداوند زندانی است و در روایاتی آمده است که در زنجیر گرفتار شده است. یکی از دلایل دیگری که این ماه را نسبت به دیگر ماه‌ها برتری داده است، نزول قرآن در این ماه است. همچنین لازم به ذکر است که امام علی (ع) در این ماه به شهادت رسیده‌اند.

ماه رمضان 1403
ماه رمضان 1403

ماه رمضان 1402 چند روز است؟

ماه رمضان سی روز است یا بیست و نه روز؟ شاید باور مردم بر این باشه که ماه‌های قمری باید یک در میان 29 روز و 30 روز باشند اما در واقع چنین قاعده‌ای وجود ندارد. محاسبات نجومی نشان می‌دهد که ممکن است تا سه ماه قمری پشت سر هم 29 روز و تا چهار ماه قمری پشت سر هم 30 روز باشد. البته رخ دادن سه ماه 29 روزه و چهار ماه 30 روزه پشت سر هم، خیلی نادر و استثناء است اما به موارد زیادی  می‌توان اشاره کرد که دو ماه پشت سر هم 29 روزه و سه ماه پشت سر هم 30 روزه بوده است. به عنوان مثال ماه‌های محرم و صفر 1434 هجری قمری، ذیقعده و ذیحجه 1434 هجری قمری، صفر و ربیع الاول 1435 هجری قمری، ربیع الاول و ربیع الثانی 1436 هجری قمری، جمادی الثانی و رجب 1437 هجری قمری، 29 روزه و پشت سر هم و ماه‌های جمادی الاولی و جمادی الثانیه و رجب 1434 هجری قمری، صفر و ربیع الاول و ربیع الثانی 1438 هجری قمری، نیز 30 روزه و پشت سر هم بودند. در اوایل سال 1439 هجری قمری نیز چهار ماه صفر ، ربیع الاول ، ربیع الثانی و جمادی الاولی به صورت پشت سر هم 30 روزه بودند.

گروهی نیز هستند که با استناد به روایات معتقدند که ماه رمضان همیشه باید 30 روزه باشد.

در این رابطه توجه این افراد را به فرمایشات حضرت آیت الله حسن زاده آملی جلب می‌کنیم: یکی از نظریات شیخ صدوق مربوط به تعداد روزهای ماه رمضان است. ایشان در کتاب من لا یحضره الفقیه بعد از نقل روایاتی می‌فرماید: لذا شهر مبارک رمضان برای همیشه سی روز است. در حالی که روایات دیگری هم داریم، از خاصه و در جوامع روایی عامه که بعضی از صحابه پیغمبر گفته‌اند ما در زمان رسول الله، ماه‌های 29 روزی بیش از ماه‌های 30 روزی روزه گرفتیم. آن وقت جناب صدوق چند روایت نقل می‌کند که حضرت شیخ الطایفه طوسی در تهذیب و استبصار نظر ایشان را رد می‌کند. ما فرمایشات هر دو را در درس هفتاد و پنجم کتاب «دروس معرفة الوقت و القبلة» آورده‌ایم. اینکه شیخ صدوق (ره) فرموده همیشه ماه رمضان 30 روز است و روایاتی نیز در تأیید آن آورده، اشاره به یک نکته علمی دارد که متأسفانه حضرت شیخ طوسی هم در تهذیب و استبصار این را نیاورده است و بدان اشاراتی نفرموده است.

سحری خوردن

درست است که برخی افراد بدون سحری می‌توانند روزه بگیرند اما در ماه مبارک رمضان، حتی بیدار شدن برای نوشیدن یک جرعه آب هم ثواب دارد. برای کسانی که عادت به خوردن سحری ندارند، مطلبی در مورد مضرات روزه گرفتن بدون سحری را فراهم کرده‌ایم که با کلیک بر روی لینک می‌توانید آن را مطالعه کنید.

افطار کردن

لحظات قبل از افطار، معنوی‌ترین لحظات ماه مبارک رمضان است. در هنگام افطار بهتر است با کل اعضای خانواده بر سر یک سفره نشسته و با هم دعا کنید. البته هر کس با توجه به شرایط زندگی و کار خود می‌تواند از اعمال مختلف هنگام افطار استفاده کند. مطلبی درباره آداب افطار را برای شما همراهان همیشگی فراهم کرده‌ایم که با کلیک بر روی لینک زیر می‌توانید آن را مطالعه کنید.

آداب افطار و باز کردن روزه

شب قدر ماه رمضان

قدر به معنای اندازه و مقدار است. در ماه رمضان، شب‌هایی به نام شب قدر وجود دارد. در این شب‌ها، تقدیر انسان‌ها برای یک سال تعیین می‌شود. شب‌های قدر ماه مبارک رمضان بهترین و با فضیلت‌ترین شب‌ها در اسلام است. مسلمانان می‌توانند در این سه شب از خداوند طلب مغفرت و آرزوی بهترین سرنوشت و تقدیر را کنند. با کلیک بر روی لینک زیر می‌توانید با شب قدر بیشتر آشنا شوید.

شب قدر

استوری ماه رمضان

در ادامه، چند تصویر مناسب برای تبریک و اعلام حلول و پایان ماه رمضان در شبکه‌های اجتماعی را برای شما همراهان گرامی گردآوری کرده‌ایم.

استوری شروع ماه رمضان
شروع ماه رمضان
حلول ماه رمضان مبارک
حلول ماه رمضان مبارک
عکس پروفایل و استوری برای ماه رمضان
عکس پروفایل و استوری برای ماه رمضان
شهر رمضان ماه خدا
شهر رمضان ماه خدا
استوری ماه رمضان، ماه ضیافت الهی
استوری ماه رمضان، ماه ضیافت الهی
استوری خداحافظی با ماه رمضان
استوری خداحافظی با ماه رمضان
نظر خود را درباره «تاریخ ماه رمضان» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
نمایش نظرات بیشتر
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره تاریخ ماه رمضان فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.