21می ، روز جهانی تنوع فرهنگی
آشنایی با روز جهانی تنوع فرهنگی
21 می برابر با 31 اردیبهشت از سوی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی تنوع فرهنگی نامگذاری شده است
یونسکو، نوامبر سال 2001 میلادی بیانیهای در زمینه تنوع فرهنگی صادر کرد و پس از آن، مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز 21 ماه می برابر با 31 اردیبهشت را به عنوان روز جهانی تنوع فرهنگی برای گفت و گو و توسعه نامگذاری کرد.
ماده 5 از بیانیه جهانی یونسکو در زمینه تنوع فرهنگی (2001)
«حقوق فرهنگی بخشی مهم از حقوق بشرند. این حقوق جهانی است و از حقوق بشر جداییناپذیر و در ارتباطی تنگاتنگ با آن میباشد. لازمه شکوفاشدن تنوع خلاق؛ تحقق بیچون و چرای حقوق فرهنگی است، همانگونه که در ماده 27 اعلامیه جهانی حقوق بشر و در مادههای 13 و 15 معاهده بینالمللی حقوق فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیز به این مطلب اشاره شده است. بنابراین همه افراد حق دارند خود و افکار و ایدههایشان را بیان کنند و آثار خود را به زبان مورد علاقهشان و بهخصوص به زبان مادریشان خلق و منتشر کنند. آموزش کیفی حق همه است. همه حق استفاده از آموزشهایی را دارند که در آن هویتهای فرهنگی آنان به رسمیت شناخته شده است و به آن احترام گذاشته میشود. همه افراد حق دارند زندگی فرهنگی خود را به گونهای که مایلند بسازند و فعالیتهای فرهنگیای متناسب با آن و به سلیقه خود اختیار کنند، تا جایی که به حقوق و آزادیهای بنیادین بشر لطمهای وارد نشود».
این روز امکان درک عمیقتر از ارزش تنوع فرهنگی را به وجود آورد تا همزیستی را بهتر بیاموزیم.
یونسکو از تمامی اعضای سازمان ملل متحد و تمامی جوامع متمدن درخواست کرده است تا این روز را با حضور هر تعداد از هنرمندان و شرکت کنندگان که امکانپذیر است، جشن بگیرند.
در سال 2005، کنوانسیون حفظ و ترویج تنوع بیانیهای فرهنگی با هدف حمایت و ترویج تنوع بیانهای فرهنگی و تقویت پیوند میان فرهنگ، توسعهپایدار و گفت و گو و تاکید بر لزوم احترام به حقوق و آزادیهای یکسان همه فرهنگها در اجلاس عمومی یونسکو به تصویب رسید و راه را برای حمایت جهانی از تنوع فرهنگی و زبانی به عنوان میراث مشترک بشریت هموار کرد.
بر این اساس مجمع عمومی سازمان ملل متحد سال 2010 را به عنوان سال جهانی دوستی بین فرهنگها نامگذاری کرد و یونسکو هدایت کننده و برگزار کننده برنامههای آن بود.