معرفی تیم های کوپا آمه ریکا ؛ شيلي ، فوتبال پيشرويي كه جا ماند …
معرفی تیمهای حاضر در کوپا آمه ریکا / اختصاصی آسمونی ورزشی – مهدی زارعی
شيلي ؛ فوتبال پيشرويي كه جا ماند …
شناسنامه فوتبال شيلي
لقب: لاروخا
بالاترين سازمان فوتبالي: فدراسيون فوتبال شيلي
(federacion de futbol de chile)
بهترين عنوان در رنكينگ فيفا: 6 (آوريل 1998)
بدترين عنوان در رنكينگ فيفا: 84 (دسامبر 2002)
تعداد حضور در جام جهاني: 9
بهترين پيروزي: شيلي (7-0) ونزوئلا (29 آگوست 1979 در ونزوئلا)
شيلي (7-0) ارمنستان (4 ژانويه 1997 در «وينادلمار»)
بدترين شكست: شيلي (0-7) برزيل (17 سپتامبر 1959 در «ريودوژانيرو»)
استاديوم ملي: استاديو ناسيونال، استاديو مومنتال داويد آريانو
علامت اختصاري در فيفا: chi
آغاز فوتبال در قرن نوزدهم
آسمونی ، فدراسيون فوتبال شيلي، دومين فدراسيون قديمي درآمريكاي جنوبي است. اين فدراسيون در 19 ژوئن 1895 در «والپارايسو» تأسيس شد و اندكي بعد به يكي از نهادهاي تأثيرگذار فوتبال در آمريكاي جنوبي بدل شد. اين فدراسيون همراه با آرژانتين، برزيل و اروگوئه، اتحاديه فوتبال آمريكاي جنوبي ( CONMEBOL ) را تأسيس كردند و همين تيمها بودند كه در سال 1916 نخستين دوره مسابقات قهرماني آمريكاي جنوبي را بين خود برگزار كردند. رقابتهايي كه امروزه با عنوان « كوپا آمهريكا » شناخته ميشود.
تيم ملي شيلي نيز از سال 1910 كار خود را آغاز كرد. اولين بازي ملي اين تيم در 27 مي آن سال در خاك آرژانتين، با شكست (3-1) مقابل ميزبان همراه شد.
قعرنشين هميشگي آمريكاي جنوبي
بازيكنان شيلي به مدت 3 دهه با پيراهنهاي سپيد و شورت و جوراب آبي در بازيها شركت كردند. آنها با وجود قدمت فدراسيون، نسبت به ساير رقبايشان به مراتب ضعيفتر بودند. كسب چهار عنوان چهارمي كوپاآمهريكا در سالهاي 1916، 1917، 1919، 1920 و 1924 همراه با يك مقام پنجمي (1922) تمام واقعيت فوتبال اين كشور در ادوار نخستين جام ملتهاي آمريكاي جنوبي را نشان ميداد. ضمن اين كه اين تيم در بازيهاي سالهاي 1921، 1923، 1925، 1927 و 1929 غايب بود. هرچند كه حضور يا عدم حضور شيلي، تفاوت چنداني در كيفيت مسابقات ايجاد نميكرد!
يك كرنر ، يك گل
شيلي در سال 1926 و به لطف دومين ميرباني خود در كوپا آمهريكا سرانجام اولين عنوان خود را كسب كرد و به مقام سوم بازيها دست يافت. در دوازدهم اكتبر 1926 و در مسابقه در برابر بوليوي، تيم شيلي اولين تيمي بود كه در كوپاآمهريكا با ضربه كرنر به گل دست مييافت. اما كوپاآمهريكا به مسير خود ادامه ميداد و شيلي به عنوان يكي از بنيانگذاران كنفدراسيون آمريكاي جنوبي، هرگز به پيروزي و قهرماني دست نمييافت!
اتفاقاتي ماندگار در فوتبال شيلي
جام جهاني 1930 در اروگوئه برگزار ميشد و حضور شيلي در اين مسابقات، امري كاملاً طبيعي بود. بازيكنان اين تيم در 16 جولاي و در حضور تنها هفت هزار تماشاگر استاديوم « پارك سنتوال » مقابل مكزيك ايستادند و با دوگل « كارلوس ويدال » و گل به خودي « مانوئل روساس » (3-0) پيروز شدند. سه روز بعد 50 هزار تماشاگر به استاديوم « سنته ناريو » آمدند تا نبرد شيلي و فرانسه را تماشا كنند. مسابقهاي كه با تك گل « گي يرمو سوبيابره » به سود شيلي خاتمه يافت. اما آنچه نام اين بازيكن را در تاريخ ثبت كرد، اين گل نبود! اسمونی ، بلكه اولين پنالتي از دست رفته جام جهاني بود كه توسط سوبيابره و در اين مسابقه رخ داد. آخرين ديدار شيلي، يك فينال واقعي بود. زيرا آرژانتين هم پيش از اين صاحب دو برد شده بود و تنها يكي از دو تيم راهي مرحله نيمه نهايي ميشدند. در اين ديدار طي 15 دقيقه ابتدايي سه گل به ثمر رسيد كه تك گل شيلي توسط « سوبيا بره » به دست آمد. اما سرانجام مسابقه (3-1) خاتمه يافت و تيم شيلي دست خالي به كشور خود، بازگشت.
پيراهني جديد براي تيم ملي
در دهه سي و چهل نيز نتايج شيلي در كوپاآمهريكا تغييري نكرد. عناوين چهارمي (1935) پنجمي (1937) چهارمي (1939) ششمي (1942)، پنجمي (1946) چهارمي (1947) پنجمي (1949). تنها عناوين سومي تيم نيز در سالهاي 1941 و 1945 و به لطف ميزباني شيلي به دست آمد. اما يك تغيير بزرگ در تيم ملي رخ داد: از 1941 تيم با پيراهن سرخ به ميدان رفت و لقب « سرخها » روي تيم باقي ماند. تا 1947 شورت تيم سپيد و جوراب تيم آبي بود. اما از آن به بعد شورت آبي و جوراب سپيد شد. رنگهايي كه تا امروز تغيير نكرده است.
زلزله، ميزباني و… نبرد سانتياگو
نتايج شيلي در جام جهاني 1950 نيز كاملاً قابل پيشبيني بود. دو شكست (0-2) در برابر انگلستان و اسپانيا و سرانجام يك برد (5-2) در برابر آمريكا در ديداري تشريفاتي. در اين مسابقه شيلي در نيمه اول (2-0) پيش افتاد و در سه دقيقه آغازين وقت دوم، نتيجه را مساوي ديد! اما تا دقيقه 60 دوبار ديگر به گل رسيد و سرانجام با اين پيروزي در گروه خود سوم شد. اما سومين حضور شيلي در جام جهاني تنها به لطف ميزباني ميسر شد چهار شهر سانتياگو، وينادلمار، رانكاگوآ، آمريكا ميزباني يكي از بدترين ادوار جام جهاني را عهدهدار شدند. همه چيز از زلزله ويرانگر « والديويا » در 1960 شروع شد.
هولناكترين زلزله و تسونامي كه در تاريخ، بشر به چشم خود ديده بود رخ داد. روزنامهنگاران ايتاليايي از ميزباني شيلي انتقاد كردند و اين امر چنان خشم ملت شيلي را برانگيخت كه «آنتونيو گيرلي» و «كورادو پيزيناي» نويسندگان ايتاليايي براي حفظ جان خود، به ايتاليا بازگشتند. تنها چند روز قبل از شروع جام، خبرنگاري آرژانتيني مورد ضرب و شتم مردم قرار گرفت. زيرا او را با ايتالياييها اشتباه گرفته بودند! مسابقه دو تيم نيز مطابق پيشبينيها به جنجال كشيده شد ولي «كن آستون» داور انگليسي تنها خطاهاي بازيكنان آتزوري را مجازات ميكرد! ايتالياييها در نيمه اول 9 نفره شدند اما «هونوريو لاندا» و «لئونل سانچز» با وجود آن كه به صورت بازيكنان ايتاليا مشت زدند، هرگز جريمه نشدند! شيلي در چنين شرايطي ايتاليا را (2-0) شكست داد. اين تيم در روز 30مي (3-1) سوييس را هم برد و در دور يك چهارم نهايي، پيش روي 17268 نفر (2-1) شوروي را شكست داد. سانچز و «الاديو روخاس» براي شيلي گلزني كردند و تيم حريف برزيل در نيمه نهايي شد. شكست (4-2) مانع از ورود شيلي به فينال شد تا در روز 16 ژوئن 1962 شيلي لحظهاي تاريخي را جشن بگيرد اين اتفاق با پيروزي (1-0) مقابل يوگسلاوي به دست آمد كه تيم را به عنوان سومي جام جهاني رساند.
58 سال بدون پيروزي!
شيلي پس از عنوان سومي جام جهاني ديگر رنگ پيروزي در جام جهاني به خود نديد. آنها تنها عضو مؤسس اتحاديه فوتبال آمريكاي جنوبي بودند كه طعم قهرماني در كوپاآمهريكا را نچشيدند و برای رسیدن به این افتخار تا سال 2015 انتظار کشیدند. در سالهاي 1966، 1974 و 1982 تيم در جام جهاني حاضر بود اما تنها سه مساوي كسب كرد. در اين سالها تنها نام «كارلوس كاسزلي» در تاريخ شيلي و فوتبال جهان جاودانه شد. زيرا او در مسابقه جام جهاني 1974 مقابل آلمان غربي، كارت قرمز گرفت و پس از رسمي شدن استفاده از كارتهاي زرد و قرمز، نخستين بازيكني بود كه چنين كارتي را پيش روي خود ديد. در سال 1998 هم شيلي طعم پيروزي را نچشيد اما با تساوي مقابل ايتاليا، اتريش و كامرون راهي دور دوم شد. پايان كار شيلي در جام جهاني 1998 و 2010 دقيقاً مثل يكديگر بود. حذف در يك هشتم نهايي مقابل برزيل! با اين تفاوت كه شيلي سرانجام در سال 2010 تيمهاي هندوراس و سوييس را شكست داد و به طلسم ناكاميهاي خود در جامهاي جهاني، خاتمه داد. شیلی در جام جهانی 2014 هم دست به کار بزرگی زد و با برد مقابل استرالیا و اسپانیا به دور دوم رسید. از بد حادثه حریف یک هشتم نهایی این تیم برزیل میزبان بود و در شرایطی که حتی تیر دروازه به کمک برزیل آمد، شیلی با شکست در ضربات پنالتی به شکلی سزاوارانه از جام کنار رفت. پس از آن دوران درخشان شیلی ادامه یافت و این تیم موفق شد دو بار پیاپی با برتری مقابل آرژانتین قهرمانی کوپا آمه ریکا را از آن خود سازد.
اختصاصی آسمونی