آش ترخینه کرمانشاهی
آش ترخينه كرمانشاه جزو غذاهاي اصيل اين استان تاريخي است . اين آش بعد از آش عباسعلي جزو سنتي ترين غذاهاي اين استان ديدني به شمار ميرود .
ترخينه در انواع مختلف ( با طعم هاي مختلف ) به روش خاصي تهيه ميشود و معمول ترين غذايي كه با استفاده از ترخينه خشك تهيه ميشود آش ترخينه دوغ اصل كرمانشاه است . جو ، گندم ، بلغور و يا … را با مقدار خاصي كشك جامد يا دوغ ترش ميسايند و مقادير زيادي از ساير افزودنيها را به آن اضافه ميكنند و در گودالي جلو آفتاب براي حدود 30-40 روز ميگذارند تا خشك شود . شكل نهايي آن چيزي شبيه كتلت خشك شده ميباشد ولي من براي نگهداري آسان تر ترخينه ها را خرد كرده و در يك ظرف شيشه اي نگهداري ميكنم .
غذايي بسيار مقوی و لذيذ كه طعم ترش آن + انواع ويتامين و پروتئين و بيش از 72 نوع ميكروب ضعيف شده كه از اين غذا چيزي شبيه واكسن ساخته است ، آش ترخينه دوغ را به يكي از محبوب ترين غذاهاي سنتي كه ميشناسم بدل كرده است .
ترخينه خشک در چند نوع ساده ، گردويي ، شيرين و … در بازار موجود است . نوع ساده آن ترش مزه تر از انواع ديگر است و نيازي به مراحل پيچيده اي براي آماده سازي آن حس نميشود .
ترخينه خشك كرمانشاهي ———————- 400 گرم
لپه ———————————————– يك ليوان
هويچ ——————————————— دو عدد متوسط رنده شده
سيب زميني ————————————- يك عدد متوسط رنده شده
مرغ ———————————————– 200 گرم
گوجه فرنگي ————————————– 5-6 عدد
نمك ، فلفل ، زرد چوبه ————————— به مقدار لازم
پياز ———————————————— يك عدد متوسط
طرز تهيه آش ترخینه کرمانشاهی :
ترخينه هاي خشك را بكوبيد ( يا خرد كنيد ) و با مقداري آب ولرم خيلي كم شستشو دهيد و در يك كاسه با آب جوش بخيسانيد . ( اين آب جوش را دور نميريزيم )
معمولا 3-4 ساعت زمان لازم است تا آش ترخينه دوغ كاملا آماده مصرف شود . هرچه اين زمان طولاني تر باشد آش غيلظ تر و جا افتاده تر خواهد شد . و در آخر نمك و فلفل غذا را اندازه كنيد و در ظرف مورد نظر سرو نمائيد . ميتوانيد براي روي اين آش از پياز و سير داغ استفاده نمايئد .
يك روش ديگر نيز برای طبخ محلی اين آش وجود دارد :
همان مواد اوليه و همان سبك . فقط به جاي لپه از همان مقدار عدس استفاده ميشود و براي اين مقدار از 1 كيلو سبزي آش شامل : تره، جعفري، اسفناج، كمي گشنيز كه اسفناج سبزي بيشتر از حد معمول باشد بهتر است ، استفاده ميشود . و مرغ و گوجه فرنگي نيز از مواد اوليه حذف ميشود .
در روش اول به دليل داشتن گوجه و لپه ، استفاده از سبزي آش منطقي به نظر نميرسد . ولي در روش دوم چون رنگ عدس به خوديه خود آش را كمي تيره ميكند ، استفاده از سبزي آش مشكلي پيش نمي آورد . زمان اضافه كردن سبزي موقعي است كه 30 دقيقه از ريختن ترخينه ها داخل آش گذشته باشد . در ضمن توجه داشته باشيد كه عدس نسبت به لپه زودتر ميپزد .
بديهي است كه در خود شهر كرمانشاه نيز بسته به ذائقه افراد ، روشهاي مختلفي براي طبخ اين غذا وجود دارد ولي اين دو روش جزو قديمي ترين و اصيل ترين روشهاي تهيه آش ترخينه دوغ كرمانشاه ميباشد.
لیست بهترین رستوران های تهران
دیدگاه های این مطلب
لازم نیست بگردین دنبال ترخینه دوغ و بلغور پخته بریزن توی اش قدیما چون شرایط نگهداری نبود دوغ وبلغور گلوله میکردن میذاشتن تو افتاب خشک میشد بعدا استفاده می کردن
ممنونم از توضیحات شما
چقدر ترخینه خشک بریزیم برای چهار نفر ممنونم.از زحمات شما
400 گرم
سلام
ممنون از توضیحاتتون . جسارتا ترخینه تو اکثر عطاری ها ی سطح شهر وجود داره
بله اکثر جاها موجود دارند
very good
آش ترش وخوشمزه 😉
با هویج ولپه 😉 🙂 🙂
تزیینش سیروپیازه 😉
مقوی ولذیذه 😉 😉
آش خیلی جالب وخوشمزه ای 😉 باید باشه بسیارممنون 🙂
نظر خودتان را ارسال کنید