زمان مطالعه: 3 دقیقه
رابطه علم‏ و اخلاق‏

رابطه علم‏ و اخلاق‏

  قرآن مجيد كرارا تعليم كتاب و حكمت را در كنار تزكيه و پاكسازى اخلاقى قرار مى‏دهد; گاه «تزكيه‏» را بر...

 

قرآن مجید کرارا تعلیم کتاب و حکمت را در کنار تزکیه و پاکسازی اخلاقی قرار می‏دهد; گاه «تزکیه‏» را بر «تعلیم‏» مقدم می‏دارد، و گاه «تعلیم‏» و بر «تزکیه‏»; و این نشان می‏دهد که میان این دو رابطه عمیقی است.

یعنی هنگامی که انسان از خوبی و بدی اعمال و صفات اخلاقی آگاه گردد و آثار و پیامدهای هر یک از صفات «فضیلت‏» و «رذیلت‏» را بداند، بی‏شک در تربیت و پرورش او مؤثر است; بطوری که می‏توان گفت‏بسیاری از زشتیهای عمل و اخلاق، از ناآگاهیها سرچشمه می‏گیرد. به همین دلیل، اگر علم و آگاهی جای جهل و نادانی را بگیرد، و به تعبیر دیگر، سطح فرهنگ بالا برود، بسیاری از زشتیها جای خود را به زیبائیها، و بسیاری از مفاسد اخلاقی جای خود را به محاسن اخلاقی می‏دهد; ولی باید توجه داشت این مساله کلیت ندارد.

و متاسفانه گاه در این مساله مبالغه شده، گروهی راه افراط را پیش گرفته، و گروهی راه تفریط را.

گروهی به پیروی از گفتار معروف سقراط، فیلسوف یونانی، که معتقد بود علم و کمت‏سرچشمه اخلاق حمیده است، و رذائل اخلاقی معلول جهل و نادانی است، عقیده دارند که تنها راه برای مبارزه با رذائل اخلاق و پیدایش فضائل اخلاقی گسترش علم و دانش و بالا بردن سطح افکار جامعه است، و به این ترتیب «فضیلت‏» مساوی با «معرفت‏» می‏شود.

آنها می‏گویند هیچ کس آگاهانه به دنبال بدی و شر نمی‏رود، و اگر خوبی را تشخیص دهد آن را رها نمی‏سازد، پس وظیفه ما آن است که هم برای خود و هم دیگران کسب آگاهی کنیم، و نتایج‏خیر و شر، و بد و نیکو را بدانیم، تا جوانه‏های فضائل اخلاقی بر شاخسار وجود ما ظاهر شود!

در مقابل شاید کسانی هستند که مایلند رابطه این دو را بکلی نفی کنند، و بگویند که دانش و هوشیاری در افراد آلوده، سبب می‏شود که جنایات را هوشیارانه‏تر انجام دهند، و طبق مثل معروف: «دزدانی که با چراغ می‏آیند، کالاهای گزیده‏تر می‏برند!»

ولی انصاف این است که رابطه علم و اخلاق را نه می‏توان بکلی انکار کرد و نه می‏توان بطور کامل، اخلاق را معلول علم دانست.

شاهد این سخن تجارب زنده‏ای است که از جامعه کسب کرده‏ایم; افراد آلوده‏ای بودند که وقتی آنها را به حسن و قبح اعمالشان آگاه کرده‏ایم، و به نتایج‏سوء اعمال و افعال بد آشنا شده‏اند، دست از کار خود برداشته، و گرایش به خوبیها پیدا کرده‏اند، حتی در خودمان نیز این تجربه را داشته‏ایم.

در مقابل افرادی را می‏شناسیم که آگاهی کافی به نیک و بد اعمال و نتایج و آثار آن دارند ولی همچنان به بدی ادامه می‏دهند، و اخلاق سوء بر وجود آنها حاکم است.

اینها همه به خاطر آن است که انسان موجودی است دو بعدی، یک بعد وجود او را علم و ادراک و آگاهی تشکیل می‏دهد، و یک بعد وجود او را امیال و غرائز و شهوات; به همین دلیل، گاه با میل و اختیار خود بعد اول را ترجیح می‏دهد و گاه دوم را.

از اینجا روشن می‏شود، آنها که یکی از دو قول بالا را پذیرفته‏اند انسان را یک بعدی فرض کرده، و توجه به بعد دیگر وجود انسان نداشته‏اند.

از آیات دیگر قرآن نیز بخوبی می‏توان آنچه را که گفتیم استفاده کرد.

قرآن مجید در چندین آیه به رابطه‏ای میان جهل و اعمال سوء اشاره کرده است; مثلا، می‏فرماید: «انه من عمل منکم سوء بجهالة ثم تاب من بعده واصلح فانه غفور رحیم; هر کس از شما کار بدی از روی نادانی انجام دهد، سپس توبه و اصلاح و جبران نماید، خداوند آمرزنده و مهربان است.» (سوره انعام، آیه‏54)

شبیه همین معنی در سوره نساء، آیه‏17 و سوره نحل، آیه‏119 نیز آمده است.

بدیهی است منظور در اینجا جهل مطلق نیست که با توبه سازگار نباشد بلکه مرتبه‏ای از مراتب جهل است که اگر بر طرف گردد انسان به راه حق روی می‏آورد.

در جلد اول از دوره اول پیام قرآن در آنجا که بحث درباره معرفت و شناخت آمده، آیات بسیاری نقل کرده‏ایم که از آنها استفاده می‏شد، جهل سرچشمه کفر است، جهل سرچشمه اشاعه فساد، تعصب و لجاجت، بهانه جویی، تقلید کورکورانه، اختلاف و پراکندگی، سوءظن و بدبینی، جسارت و بی‏ادبی و در یک جمله جهل مایه دگرگون شدن بسیاری از ارزشها است! (12)

از سوی دیگر، در بعضی از آیات صریحا می‏گوید: «کسانی هستند که با علم و آگاهی، راه غلط را می‏پیمایند; مثلا، درباره آل فرعون می‏فرماید: «وجحدوا بها واستیقنتها انفسهم ظلما وعلوا; آنها آیات ما را از روی ظلم و سرکشی انکار کردند در حالی که در دل به آن یقین داشتند.» (سوره نمل، آیه‏14)

و درباره گروهی از اهل کتاب می‏فرماید: «ویقولون علی الله الکذب وهم یعلمون; آنها بر خدا دروغ می‏بندند در حالی که می‏دانند.» (سوره آل عمران، آیه‏75).

شبیه همین معنی در چند آیه‏بعد از آن نیز آمده است (سوره آل عمران، آیه‏78).

علم و آگاهی در این آیه ممکن است اشاره به آگاهی بر موضوع دروغ باشد، ولی باز هم شاهد مدعای ما است، چرا که حکم عقل و شرع درباره دروغ و زشتی آن، چیزی نیست که بر کسی مکتوم باشد.

تجربیات روزمره نیز این واقعیت را نشان می‏دهد که آگاهی بر زیانهای اخلاق رذیله در بسیاری از موارد می‏تواند باز دارنده باشد، و در عین حال موارد زیادی هم دیده می‏شود که افراد آگاه، دست‏به اعمال سوء زده، و اخلاق رذیله را برای خود ترجیح می‏دهند. و به این ترتیب، مکتب واسطه در اینجا با واقعیتها منطبق‏تر است. (دقت کنید)

 

نظر خود را درباره «رابطه علم‏ و اخلاق‏» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره رابطه علم‏ و اخلاق‏ فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.